"Er is 'n tiet van komen en

er is 'n tiet van gaan.

En die van gaon is nu gekome"

Binnenkort word ik tachtig (80): Ik ga afbouwen

Het zou geweldig zijn, wanneer ik mijn ervaringen met iemand zou kunnen delen

Meer dan vijfendertig jaar schreef ik regelmatig mijn "kaasblog" Jarenlang had ik een wekelijkse kolumn in de Tilburgse Koerier. Soms waren het concrete- en actuele ervaringen, vaak ook interessante herinneringen aan "vijftig-jaar-in-KAAS" 

Toch laat ik je weten dat ik op zoek ben naar een kaasspecialist, detaillist of groothandel/importeur die mijn site-aanpak verder zou kunnen vervolmaken en daar plezier aan beleeft en profijt uit trekt

Gaandeweg zouden we de site dan compleet maken met de "Top-vjiftig" van  boerenkaasmakers en met vijftig gespecialiseerde kaas-verkoopadressen. Een "Facebook-achtige" module met veel interactie is gereed om op te brengen.

Natuurlijk help ik hem met de opzet, de  nieuwtjes uit de branche enz.

Interesse?  Meer weten? bel mij

Fons van den Hout.

Mobile 06 2826 4292

Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Pintrest: Pintrest

https://www.facebook.com/fons.vandenhout

Rawmelkse kazen

on Sunday, 17 August 2014. Posted in Kaasblog

...blijven toch steeds weer verbazen!

Rawmelkse kazen

Manifest Rauwmelkse kazen:

Neem kennis van de uitgangspunten en help ons bij het verdedigen van de ECHTE KAZEN: Welkom

1) Rauwmelkse kaas is meer dan een prachtig voedselproduct, het is een diepgewortelde uiting van onze mooiste tradities. Het is een kunst en levensstijl tegelijk. Het is cultuur, erfgoed en gekoesterd land. En het wordt bedreigd !

2) Het wordt bedreigd omdat de waarden die het vertegenwoordigt conflicteren met de hygiëne-eisen en de massa-standaardisatie van de in bulk gemaakte voedselproducten.

3) Wij roepen alle liefhebbers van lekker eten en drinken ter wereld op om nu te reageren ter verdediging van de ongepasteuriseerde kaastraditie. De verdediging van een product dat al honderden jaren genot, kracht en inspiratie heeft gegeven, maar dat nu bijna ongemerkt ondergraven wordt door de steriele hand van wereldwijde hygiëne-autoriteiten.

4) Wij pleiten ervoor om een einde te maken aan allerhande discriminerende maatregelen van de EU, WTO, FDA en allerlei andere overheidsinstanties die nodeloos de vrijheid van de burgers om deze producten te kopen beperken en die bovendien het bestaan dreigen te vernietigen van de ambachtelijke producenten.

5) We betreuren de pogingen van de overheden om onhaalbare productiestandaarden op te leggen in de naam van de volksgezondheid.

6) Wij zijn ervan doordrongen dat deze pogingen het omgekeerde effect zullen hebben. De bacteriologische gezondheid van onze ongepasteuriseerde zuivelproducten wordt vernietigd door overijverige sterilisatieprocedures. Op deze manier wordt de gezondheid van de mens serieus bedreigd door een steriel dieet.

Zonder enige uitdaging zal ons immuunsysteem niet werken en wordt de doeltreffendheid van onze medicijnen teniet gedaan. Bovendien wordt de unieke smaak en geur van kaas geconserveerd door niet te pasteuriseren.

7) Wij roepen een ieder op om de diversiteit en complexiteit van onze regionale producten en de gezondheid en stabiliteit van onze plattelandsgemeenschappen te bewaken en zich in te zetten om een behoorlijk, flexibel en eerlijk raamwerk te bewerkstelligen met doordachte regelgeving en een positieve houding ten aanzien van de toekomst.

8) Bedenk wel dat, wanneer de kennis, techniek en toewijding van dit cultuurproduct eenmaal zijn verdwenen, deze nooit meer zullen terugkeren...!

Fons.

Pas op voor Limburger in uw auto!

on Friday, 11 July 2014. Posted in Kaasblog

Limburger en Munster; twee bijzondere kazen

Waarschuwing!

Heerlijke Limburger uit 't land van Herve of Munster, uit de Elzas maar... Oh we, als u die meeneemt in uw auto naar huis!

Twee controversiële kazen: de Herve, ook wel Limburger genoemd en de Munster uit de Elzas

Limburger, Hervekaas en Rommedou zijn alle drie..met kleine verschillen in fabricage en rijping... vergelijkbare, pikante kaassoorten. 

Zij laten zich perfect combineren met zwaar roggebrood of bruinbrood en natuurlijk met een likje Luikse stroop. Met kummelzaadjes krijgen ze logischerwijze een extra kruidige, aparte smaak.

Er zijn kaasliefhebbers, die deze kaasjes, wanneer ze extra doorgerijpt zijn, op z'n lekkerst ervaren; anderen vinden de geur dan te zwaar, nog weer anderen gruwen van de lucht.

Foto: Authentieke Rommedou uit Herve.

 

 

CUM LAUDE-verkiezing beste boerenkazen 2014

on Friday, 04 April 2014. Posted in Kaasblog

Prachtig evenement bij honderdjarige BOND van Zuivelbereiders

Boerenkaasmakers in 't zonnetje en ik was erbij!

Een prachtig evenement met veel enthousiasme van boerenkaasmakers m/v en met passie voor dit eeuwenoude  cultuurbezit.
 

Gepost door boerderijzuivel op apr 3, 2014 in KaasZuivel | 0 reacties

Wat een fantastisch feest, prijsuitreiking Cum Laude

Wat een fantastisch feest, prijsuitreiking Cum Laude

Een zonovergoten lentedag, een prachtige locatie en een grote groep enthousiaste boeren, deze combinatie maakte de prijsuitreiking van Cum Laude 2014 in Fort Wierickerschans (Bodegraven) tot één groot feest.

We kunnen uitweiden over de sfeer, maar die was gewoon fantastisch, dus daar zijn we verder kort over. Daarom dan toch maar een heel verhaal over de winnende producten en de makers daarachter.

Hoeve Waterrijk (Rijpwetering) is de landelijke winnaar van Boerenkaas Cum Laude 2014. Hugo en Marije van der Poel zijn op de eerste plaats geëindigd in de hoofdcategorie van de landelijke verkiezing van de lekkerste Boerenkaas en andere kaas / zuivel van de boerderij. Hun Goudse Boerenkaas uit 2013 is op basis van de uitslagen van twee juryrondes de lekkerste van Nederland!

De winnende kaas van Hugo en Marije van der Poel heeft een gewicht van maar liefst 21,3 kg en is gemaakt in mei 2013. De jury van smaakdeskundigen gaf een 9,6 en roemde de aangename geur en de volle, krachtige smaak, elegant, iets fruitig, mooi in balans en een smaak waar je lang van geniet. Ook in de technische keuring scoorde deze Boerenkaas met 95 punten zeer hoog. Al bijna 100 jaar wordt er op Hoeve Waterrijk, gelegen op een eiland, middenin de Kagerplassen, op dezelfde traditionele manier kaas gemaakt.

Op de tweede plaats eindigden Jaap en Lineke de Bruin (Bodegraven). Hun winnende kaas heeft een gewicht van 17,5 kg en is eind september 2013 gemaakt. De jury was onder de indruk van deze heerlijk smedige kaas met fijne, subtiele smaken, lichtvoetig, mooi in balans en compleet.  De koeien van de familie De Bruin zijn met mooi weer zo’n 20 uur per dag buiten. Het buitenleven komt volgens hen terug in de smaak van de kaas. Volgens Jaap en Lineke zijn hun kazen, elk met een gewicht van minstens 16 kg, op z’n lekkerst als belegen kaas. In 2010 wonnen zij met hun Goudse Boerenkaas ook al de tweede prijs in de landelijke Cum Laude verkiezing.

De Spruithoeve (Oudewater) wist de derde podiumplaats te veroveren met hun kaas, gemaakt in oktober 2013 en een gewicht van ruim 15 kg. Deze heerlijk romige en smedige kaas heeft een stoere smaak waar je lang van geniet, mooi in balans, met tonen van perzik en abrikoos. Volgens de jury echt een Boerenkaas waar je voor omrijdt.

Winnaar in de categorie ‘Andere Kaas van de Boerderij’ is Kaasboerderij de Hooiberg (Bladel) met hun oude Goudse Boerenkaas. De jury roemde de mooie kristallen, de zuur/zout balans van de kaas en de iets notie en fruitige smaak van deze bijna 2 jaar oude zomerkaas. Ook prees de jury het mondgevoel: lekker vol en smedig. 

De familie Meijer van Kaasboerderij de Hooiberg verstaat het vak van kaas maken als geen ander; vorig jaar waren zij landelijk winnaar in de hoofdcategorie Goudse Boerenkaas. En Gerhard stond al vaker op het podium in de hoofdcategorie en won in 2012 ook al met oude Boerenkaas.

En dan is er ook nog de categorie ‘Kaas met een Verhaal’, waarbij niet alleen de smaak (blind geproefd), maar ook het ‘verhaal’ van de boerderij bepaalt wie de winnaar is. De familie Van Leeuwen van Kaasboerderij De Vierhuizen (Zoeterwoude) overtuigde de jury met hun verhaal over hun natuur- en biologische kaasboerderij en hun Wilde Weidekaas, een heerlijk zuivere en boterige Goudse Boerenkaas, met een smaak die veel diepgang kent.

Winnaar in de categorie ‘boerderijzuivel’ is De Sophiahoeve in Warmond met een prachtige boerenboter. Tussen alle andere prachtige producten schoot de boerenboter er uit; de jury bleef de boter roemen. Andere producten in deze categorie zijn bijvoorbeeld de boerenkarnemelk, boerenyoghurt en boerenkwark. In deze categorie zijn uitsluitend producten toegestaan die echt op de boerderij bereid zijn, met de melk van de eigen veestapel. 

Anders dan bij Boerenkaas, is de naam ‘Boeren’ voor zuivel van de boerderij niet beschermd. Het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel is altijd de garantie dat de zuivel ook echt op de boerderij bereid is, met de melk van de eigen koeien, schapen of geiten.

Bron: website BBZ

<<  7 8 9 10 11 [1213 14  >>  

Informatie:

Fons kaasexpert

mail mij: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Verantwoording

F.van den Hout B.V,
Stadhuisplein 318,
5038TH Tilburg,
Nederland. K.v.K.18004165.

Disclaimer

Eigenaar van deze website is nimmer aansprakelijk voor fouten/tekortkomingen van de inhoud.

Copyright 2014 Kaasexpert.nl | Alle rechten voorbehouden | info@kaasexpert.nl |